Datum objave: 31.08.2016.

Znamo da je ustati iz toplog i mekanog kreveta ujutro jedna od najgorih stvari ikada (pogotovo ako spavate na našim posteljinama). Zato smo istražili koje trikove koriste profesionalni organizatori kako bi uspješno započeli svoja jutra.

 

1. Namjeste krevet

Ovaj jednostavni zadatak (koji, priznajte, često preskočite) može pomoći da započnete produktivniji dan.

Namještanjem kreveta svako jutro pomažete uspavanom sebi da podvuče crtu i kaže „Ovo je početak mog dana, nema vraćanja u krevet!“. A namještanjem kreveta ujutro osiguravate i malo iznenađenje sebi kad se vratite s posla – doček će vas namješten i svjež krevet spreman za ugodne snove.

 

2. Ne koriste 'snooze' ili 'drijemež/odgoda' tipku na alarmu

Snooze tipka

Odgađanjem alarma nećete dobiti više sna – vaše će tijelo pokrenuti sasvim novi ciklus sna (prethodni ciklus se ne može nastaviti), iz kojeg ćete se samo probuditi još mamurniji.

Umjesto da ležite i osjećate se krivo, jednostavno se ustanite i započnite dan! Bit ćete zadovoljniji sa sobom i sretni jer imate dodatni 5, 10 ili 15 minuta za kavu ili nešto slično.

 

3. Odgovorno koriste telefon

Ako koristite alarm na mobitelu, svako jutro se vjerojatno budite s morem obavijesti za razne stvari (Facebook, poruke, mejlovi,…) kojima jednostavno ne možete odoljeti. Malo provjerite kalendar, poruke i društvene mreže i već je prošlo pola sata, bavite se naizgled bitnim stvarima a niste se još ni ustali, popili prvu čašu vode i počeli jutro kako treba.

Tehnologija, naravno, nije loša, ali je treba koristiti malo i strateški nakon buđenja. Odgovorite samo na poruke i mejlove koji su zaista hitni i mogu pomoći uspješnijem danu.

 

4. Rade bitnije stvari prije ('big rock first')

Naslagana kamenja

'Veliki kamen prvo' popularan je izraz u industriji organizacije, a znači da prvo trebamo raditi stvari koje apsolutno MORAJU biti napravljene (tuširanje, odijevanje, spremanje stvari i ručka), a tek onda stvari koje su neobavezne (kao Facebook). Kad obavite sve što trebate napraviti prije izlaska, znate točno koliko vremena imate za ostale, neobavezne stvari. Ako radite stvari na obrnut način, samo otvarate mogućnost kašnjenju i panici.

Ako uvijek u žurbi spremate torbicu, napravite to prvo (po savjetu Magalie iz Kid-Smart Spaces). Tuširanje, oblačenje i frizura se uvijek mogu malo požuriti ako ste kratki s vremenom, no ako ne možete pronaći ključeve ili mobitel, tu nema požurivanja.

 

5. Namjeste tajmer za tuširanje

Nije se teško opustiti pod tušem tako da vam vrijeme pobjegne. Namjestite tajmer na 10-15 minuta, kako bi vaše jutro bilo u ritmu i roku.

Jutarnja kava

6. Drže se rutine, čak i ako nešto iskoči

Mijenjanje rutine uvijek vam 'ubije' tempo – pogotovo ujutro, kad ste još umorni i pospani. Ako je neka krizna situacija i morate promijeniti rutinu, Leticia iz Styled and Organized Living preporuča da stanete na minutu-dvije i mentalno ju prođete. Tako ćete osigurati da ne zaboravite, recimo, očetkati zube.

 

7. Izbjegavaju bespotrebne odluke

Ista majice

Takozvani 'umor odluka' stvarna je pojava. Ako koristite previše energije na odluke koje nisu zapravo važne (kao, na primjer, što odjenuti taj dan), daleko je veća šansa da ćete na kraju dana donositi lošije odluke (danas opet jedemo u McDonald's-u?). Osim toga, bespotrebne odluke oduzimaju dragocjeno vrijeme u jutro.

Neki organizatori predlažu isti doručak svaki dan i neku vrstu 'uniforme' za posao, kako bi umanjili vrijeme koje trošite na izbor hrane i odjeće (nikada ne možete pogriješiti s trapericama, jednobojnom majicom i laganim sakoićem, jel da?). Naravno, ako preferirate malo raznolikosti u odijevanju, uvijek možete izabrati outfit večer prije i time si olakšati jutro.

 

8. Primjećuju podsjetnike bez truda

Post-it  ured

Ovo je jednostavni trik kojeg bi svi trebali naučiti – ako se trebate sjetiti nečeg, zalijepite podsjetnike tamo gdje ćete ih sigurno vidjeti (jer su, budimo realni, deseci aplikacija za podsjetnike na vašem telefonu beskorisni, zar ne?).

Lauren iz Casual Uncluttering ima jednostavan sistem – ako treba nešto ponijeti, stavi to ispred vrata. Ako se treba podsjetiti nečeg, zalijepi podsjetnik na ogledalo, vrata od spavaće sobe i hladnjak (ili svo troje). Ako se baš-baš trebate sjetiti nečeg, možete zalijepiti veliki podsjetnik na vodokotlić – u kolikoj god magli bili, to ćete sigurno primijetiti.

 

9. Pojedu nešto da ih pokrene

Pistaccio

Izaberite neki broj između 5 i 10, i vaš najdraži orašasti plod (orasi, indijski oraščići, kikiriki, pistaccio) i jedite istu količinu svako jutro. Time stvarate rutinu (što je uvijek dobar početak dana), disciplinu (budete ponosni na sebe jer ste već 20 dana za redom stali na točno 7 kikirikija) i dajte si malu eksploziju energije!

 

10. Naprave bar jednu stvar koja ih čini sretnima

Život je prekratak za namrgođena jutra – poslušajte omiljenu pjesmu (Eye of the Tiger, recimo?), pročitajte omiljeni ili inspirativni citat, pogledajte neki zabavni video (ali samo jedan!) ili jednostavno sami sebi poželite sretan i uspješan dan.

 

11. Meditiraju

Meditacija

Dobro, ovo je jasno samo po sebi – bezbroj je studija pokazalo kako meditacija pomaže kod stresa i doprinosi fokusu. Ali, ne trebate formalni sistem – dovoljno je pet minuta opuštajuće tišine, prije no što dan započne.

Izvorni članak: LINK