Datum objave: 09.08.2016.

Ako je prošlo više od šest mjeseci od zadnjeg puta kad ste očistili jastuke, vrijeme je da im priuštite kupku! Ovo su najbolji načini za čišćenje vaših jastuka.

Jastuci punjeni perjem i umjetnim vlaknima

Imamo dobre vijesti – ovakve jastuke možete prati u vašim perilicama rublja! Za najbolje rezultate, preporučamo prati dva jastuka odjednom (kako bi zadržali ravnotežu u perilici).

Ako slučajno imate perilice s gornjim punjenjem i agitatorom (prve su rijetkost kod nas, druge pogotovo), postavite jastuke vertikalno, kako bi umanjili mogućnost oštećenja jastuka zbog zamatanja oko agitatora (iako, generalno, preporučamo jastuke ne prati u takvim perilicama).

Ako vaš jastuk ima upute za održavanje na etiketi, svakako pročitajte i pratite upute na njoj. Ako etiketu nemate ili ste ju otrgnuli/izrezali, koristite hladnu do mlaku vodu (30°) i nježni ciklus (moderne perilice uglavnom imaju program 'Osjetljivo' ili sličan).

Nekad je dobra ideja i dodati jedan ciklus ispiranja (Rinse-and-spin) hladnom vodom. Ako imate sušilicu, sušite jastuke na niskoj temperaturi, po mogućnosti ih svako malo okrenite i rastresite. Također, dobra je ideja ubaciti par gumenih kugli za sušilicu (kako bi punjenje nakon sušenja bilo podatnije)

Jastuci od pjene

Nažalost, jastuke od pjene ne možete prati u perilici rublja, no ako imaju odvojivu navlaku (jastučnicu), istu možete oprati prema uputama na etiketi. Kako bi uklonili prašinu s ovakvih jastuka, prođite obje strane usisavačem (s malim nastavkom) a manjom snagom.

Po mogućnosti, možete staviti jastuk u sušilicu na sušenje bez topline (samo zrakom) na 20 minuta. Područja s mrljama očistite s krpom i vodom s malo sapunice i očistite s drugom, vlažnom, krpom. Nakon čišćenja, pustite da se jastuk osuši potpuno prije no što ga vratite na krevet.

Neki jastuci od pjene dolaze s uputama za ručno pranje. Ako ih odlučite pratiti, budite iznimno nježni s njima – mokra je pjena teška i lako se kida. Kako bi osigurali da jastuci ostanu duže čisti, možete kupiti ili dati sašiti dodatnu nepropusnu zaštitu između jastuka i jastučnice koje onda možete prati jednom mjesečno.

Kada promijeniti jastuk

Svi se mi naviknemo na naše jastuke i teško nam se odvojiti od njih, no, koliko god marljivo čistili i prali jastuke i navlake vaš jastuk će izgubiti formu i prije ili kasnije jastuk ćete morati zamijeniti novim (također, kroz tri godine, prosječan jastuk 'skupi' vlastitu težinu prašine, grinja i mrtve kože).

Neki stručnjaci preporučuju mijenjanje jastuka svakih dvije godine no, naravno, izbor je na vama.

Ako niste sigurni radi li vaš jastuk svoj posao kako bi trebao, pokušajte odgovoriti na ova tri pitanja:
•    Je li punjenje u vašem jastuku neravno i na grudice (umjesto ravno i mekano)?
•    Ako je od perja, trebate li vaš jastuk rastresti (i tući) kako bi vas pravilno podupirao?
•    Ako presavijete jastuk na pola, ostane li presavijen (umjesto da se vrati u izvorni oblik)?
Ako je odgovor na barem jedno od ova tri pitanja 'da', vrijeme je za lijepi, novi jastuk.

Ako stare jastuke ne želite baciti, uvijek ga možete nekako drugačije iskoristiti (kao krevet za kućne ljubimce, za vrtni namještaj s šarenim jastučnicama od dekorativnih materijala i slično).