Datum objave: 10.08.2017.

Kupili ste predivne ručnike koji su nježni, meki i odlično upijaju. Naravno, želja vam je da oni ostanu takvi što duže. Saznajte kako uz par trikova i pokoji savjet održati kvalitetu i performanse vaših ručnika.

  • Što trebate izbjegavati

Kod pranja ručnika svakako bi trebali izbjegavati velike količine omekšivača i izbjeljivača. Razlog tome je nakupljanje slojeva omekšivača na površini vlakana koji umanjuju propusnost zraka i vode stvarajući time plijesan i ustajali miris. Izbjeljivači s druge strane utječu na čvrstoću vlakana pa čestim izbjeljivanjem ručnici će djelovati staro i istrošeno. Isto tako držite ručnike podalje od sredstava za čišćenje kućanstva i osobnu njegu koji sadrže različite perokside ili kiseline. Ona mogu dovesti do promjene boje ručnika.
Ne perite ručnike s predmetima koji bi mogli povući ili oštetiti tkaninu. To uključuje odjeću s patentnim zatvaračima, kukicama ili čičkom. Time ćete spriječiti izvlačenje niti i končića iz svojih ručnika. U slučaju da Vam se dogodi petlja na ručniku, jednostavno je izrežite škarama.

  • Pranje

Preporučujemo pranje nakon svake treće uporabe. Za pranje, koristite hladnu vodu i samo malu količinu deterdženta jer on otežava sušenje ručnika. Spriječite piling (pojavljuje se pri trljanju vlakana o vlakno)-perite kupaonski asortiman isključivo zasebno a različite boje ručnika odvojeno.

Ako ne želite koristiti klasične deterdžente i omekšivače punih kemikalija, vaši saveznici u održavanju ručnika su soda bikarbona, bijeli ocat i ulje čajevca. Soda bikarbona će omekšati vodu i samu tkaninu pospješujući time uklanjanje mrlja, također će spriječiti razvijanje neugodnih mirisa u perilici rublja. Bijeli ocat djeluje kao prirodni omekšivač i sprječava ispiranje boja. Također u ciklus pranja možete dodati i žličicu ulja čajevca. On će dezinficirati ručnike te spriječiti razvoj bakterija i gljivica. 

 

  • Sušenje

Prije sušenja, protresite svoje ručnike kako bi izravnali vlakna. Sušite ih u sušilici na niskoj temperaturi (visoke temperature oštećuju tkanine), izvadite ih što prije jer prekomjernim sušenjem dolazi do lomljenja vlakna. Ako ih sušite vani na svježem zraku, protresite ručnike prije i nakon sušenja. Prije slaganja i pospremanja ručnika svakako provjerite jesu li u potpunosti suhi.

 

  • Vješanje

Između svakog korištenja ručnike objesite da se posuše. Nikako ih nemojte vlažne nabacati jedan na drugi ili ih strpati u košaru. Početi će se razvijati ustajali miris, bakterije i plijesan. Idealno mjesto za sušiti ručnik je držač ručnika ili jednostavno ga izvjesiti vani na sušilu. Ključno je da je ručnik u potpunosti raširen jer ako ga stavite da se suši na kukici, vlaga će se nakupljati na naborima ručnika.

 

  • Spremanje

Kada slažete i organizirate svoj ormar, morate znati da je manje više. Ako prenatrpate police ručnici će se izgužvati, a mogu se stvoriti neugodni mirisi i plijesan. Kako bi održali svježinu i ugodan miris, može staviti vrećice lavande između ručnika. Još jedan savjet: spriječite korištenje jednog te istog seta ručnika tako da sviježe oprane stavljate na dno police. Koristeći ručnike po redu kako se nalaze na polici, svi će podjednako biti korišteni.

 

  • Kada je vrijeme za nove ručnike

Vaši ručnici su stalno u ˝pogonu˝, koristite ih svakodnevno i često perete pa je samim time neizbježno da će nakon nekog vremena izgledati istrošeno. Ručnike bi trebali mijenjati u prosjeku nakon 2 godine, a stare možete koristiti kao krpice za čišćenje ili reciklirati.