Datum objave: 29.06.2016.

Znamo da izbor prave posteljine nije uvijek jednostavan (zapravo, vrlo je rijetko jednostavan). Zato smo odlučili pokušati vam pomoći kako izabrati posteljinu u nekoliko kratkih koraka.

1 - Saznajte koju veličinu posteljine trebate

Kreveti i madraci dolaze u nebrojeno dimenzija, od kojih je 6 najčešćih (standardnih):

  • 90x200   cm – Single tj. krevet za jednu osobu
  • 120x200  cm – Super Single tj. prošireni krevet za jednu osobu
  • 140x200  cm – Double tj. francuski ležaj, krevet za 'osobu i pol' ili 'peršona ipo'
  • 160x200  cm – Queen tj. francuski ležaj, dupli krevet
  • 180x200  cm – King tj. bračni dupli krevet
  • 200x200 cm – Super King tj. veliki/prošireni bračni krevet

family.hr za standardne veličine kreveta ima tri dimenzije posteljnih setova s navlakom za poplun (140x200, 200x200 i 260x200, iste dimenzije u kojima imamo i poplune) te tri dimenzije s gornjom (ili s gornjom i donjom) ravnom plahtom.

Detaljan vodič za izbor veličina možete pronaći ispod svakog izbornika veličine ili klikom ovdje.

Ako imate krevet nestandardnih dimenzija ili jednostavno želite veću posteljinu, možete izabrati neku od posteljina za koje nudimo šivanje po mjeri.

Brzi vodič za izbor dimenzija posteljina

2 - Razmislite o stilu i temi

Posteljina je prva stvar koju primijetite ulaskom u spavaću sobu, i važno je stvoriti dojam (makar je samo vi vidite). Razmislite o boji zidova i boji sobe, što vam se slaže s interijerom i na kakav stil ciljate.

Zamišljate li sobu u boho stilu, želite li jednostavni bijeli saten kojeg možete kombinirati sa svim ili ste više mornarski raspoloženi?

3 - Pazite od čega je posteljina koju kupujete

Izbor materijala za posteljinu

Posteljine mogu biti od prirodnih ili umjetnih sirovina, kao i različitih mješavina s raznim udjelima jednih ili drugih.

Stopostotni pamuk obično je najbolji (i najpopularniji) izbor, i izbor koji i mi zagovaramo. Pamuk je prirodna sirovina i može ga se pronaći u bezbroj raznih materijala/tkanja u posteljinama.

Mekan je, dugotrajan i prozračan. Osim toga, upija vlagu i dobro regulira temperaturu te je jednostavan za održavanje. Sam 'osjet' pamuka ovisi o kvaliteti sirovine i obrade iste.

Tkanine umjetnih tj. sintetičkih sirovina (npr. poliester), iako dugotrajnije, zadržavaju vodu i znoj te loše reguliraju temperaturu (što može dovesti do neugodnog sna), a mogu i iritirati osjetljivu kožu. Takve tkanine lako upiju ulja i masnoće, koje je kasnije teško očistiti.

4 - Izaberite pravi materijal za stil i doba godine

Pamučne niti mogu se tkati na bezbroj načina, no najčešći pamučni materijali su pamučno platno i flanel, saten te krep:

  • Pamučno platno, tj. ono što svi nazivamo 'pamuk' klasičan je izbor, a radi se o snažnoj i dugotrajnoj tkanini, pogotovo kada izaberete kvalitetno platno proizvođača kojem vjerujete.
  • Flanel je uglavnom zimska tkanina, a radi se tek o 'običnom' pamučnom platnu s debljim čupkanim nitima.
  • Saten (atlasno tkan pamuk) tkanina je visoke kvalitete, mekana i glatka na dodir, sjajnog izgleda. Tražite saten s visokim TC (thread count tj. broj niti) – preporučamo 300TC i s kvalitetnom sirovinom.
  • Krep je lagani materijal popularan zbog svoje namjerne 'zgužvanosti' koja ne zahtjeva peglanje.

Kratki vodič za tkanja i vrste materijala kod posteljina

5 - Ne zaboravite plahte, poplune, deke i dekoracije

Većina posteljina dolazi s navlakom ili s gornjom plahtom – ne zaboravite i donje plahte. Obično možete pronaći plahtu od istog materijala u istoj kolekciji s gumicom i dimenzijama za vaš madrac.

Također, ovisno o dobu kada kupujete, osigurajte da imate primjereni poplun, prekrivač ili deku a ne zaboravite ni ukrasiti posteljinu s malim detaljima.