Datum objave: 04.01.2018.

Osim prozračivanja prostorije u kojoj spavamo i reguliranja temperature, za kvalitetniji san važno je odabrati poplun koji odgovara nama i uvjetima u kojima spavamo. U potrazi za odgovarajućim poplunom vrlo često se obeshrabrimo pred velikom i raznolikom ponudom, ne znajući odakle krenuti.

Za početak važno je znati da poplune razlikujemo po gramaži i vrsti punila. Za hladnije mjesece preporučljivo je odabrati poplune s punilom od 300 g/m2 ili više. Praktični su dvostruki popluni, spojeni gumbima, u kombinaciji dvije vrste gramaža: 100 i 300 g/m2 te 200 i 300g/m2 koji se mogu koristiti kroz cijelu godinu. Ljeti se razdvoje i koristi se samo onaj tanjeg punila.

Osim gramaže svakako valja obratiti pozornost na sirovinski sastav i vrstu punila. Za one sklonije alergijama preporučljivi su popluni punjeni poliesterskim punilom i ovitkom od mikrofibre. Takva punila su izrazito voluminozna, topla i lagana zbog šupljikavosti samog vlakna. Jedna od prednosti popluna s poliesterskim punilima je i lakše održavanje. Svojstva poliesterskih punila mogu se dodatno poboljšavati raznim obradama poput kombinacije Aloe Vera i Anti-mite stvarajući time dodatnu zaštitu organizma od mikroba i grinja. 

Za ljubitelje prirodnih vlakana, preporučljivi su 100% pamučni popluni čiji su ovitak i punilo isključivo od pamuka. Oni su teži zbog veće gramaže a prednost im je da se lako održavaju jer su perivi u perilici rublja. Za one zimogroznije preporučljivi su popluni punjeni perjem i paperjem koji su izrazito topli. Njihovo punilo se može razlikovati u omjeru perja i paperja pa tako oni s više paperja budu laganiji. Idealan poplun za spavanje tokom cijele godine svakako je onaj punjen punilom od vune. Vuna je odličan toplinski izolator pa tako zimi grije a ljeti je ugodna, dok zbog prirodnog sastojka lanolina odbija grinje. 

Za osobe koje se prekomjerno znoje prikladan je poplun s punilom od devine dlake. Devina dlaka je vrhunski prirodni materijal s izuzetnom regulacijom topline i vlage, čime stvara idealne mikroklimatske uvjete za ugodniji san.

Nakon nekih osnova sigurni smo da će vam izbor idealnog popluna biti lakši. Na vama je da odaberete volite li više voluminozne i laganije poplune ili one teže, prirodna punila ili sintetička punila. Naravno bez obzira na punilo i gramažu, da bi zadržali kvalitetan poplun svakako ga treba pravilno održavati i prozračivati.