Datum objave: 29.03.2018.

Često uziman zdravo za gotovo, jastuk je itekako bitan za dobar san. 

Jastuk određuje koliko ćete se odmorno i svježe osjećati ujutro pa samim time nije zanemariv. Ako ste u potrazi za novim jastukom, počnite od vlastitog položaja spavanja, savjetuju liječnici. Ljudima koji preferiraju spavanje na leđima savjetuju tanji jastuk, kako se glava ne bi uzdizala više od prirodnog položaja. Tanji jastuk se preporučuje i onima koji vole spavati na trbuhu. Za spavanje na boku idealan je deblji, tvrđi i čvršći jastuk kako bi ispunjavanjem prostora između ramena i uha pravilno položio vrat.

Osim oblikom i namjenom, jastuke razlikujemo i prema punjenju, a njihov odabir ovisi o individualnim potrebama.
Perje i paperje daje jastuku udobnu elastičnost tako da možete pomicati punilo, što spavanje čini udobnim bez obzira na vaš omiljen položaj spavanja. Osim toga izuzetno su meki, ali pružaju dovoljnu podršku potrebnu za kvalitetan san. Takvo punilo se može razlikovati u omjeru perja i paperja pa tako oni s više paperja budu laganiji.

Ako ste alergični na perje, rješenje za vas su jastuci s punilima od poliesterskih vlakana. Takva punila karakterizira mekoća i toplinska izolacija, voluminoznost i lakoća. Lako se održavaju, perivi su i brzo se suše. Svojstva poliesterskih punila mogu se dodatno poboljšavati raznim obradama poput kombinacije Aloe Vera i Anti-mite stvarajući time dodatnu zaštitu organizma od mikroba i grinja. 

Anatomski jastuci su idealni ako preferirate spavanje na boku. Temperatura tijela i pritisak utječu na jastuk koji se formira prema obliku glave. Nakon uporabe vraća se u prvotni oblik.

Svakako valja istaknuti i jastuke koji imaju skidive navlake. Takvi su jastuci praktični za održavanje jer navlaku možemo češće prati a sam jastuk nam traje duže. Kao takvi su idealan i kvalitetan odabir za apartmane, vile ili kuće za odmor.

Kako inače održavati svoj jastuk već smo pisali u prijašnjem blogu pa se slobodno prisjetite pokojeg savjeta. :)