Datum objave: 07.09.2016.

Zasigurno ste primijetili kako neki vaši ručnici s vremenom dobiju ustajali miris? Bez obzira koliko ih puta oprali i sušili, taj miris jednostavno odbija nestati. Postoje dva zanimljiva razloga (jedan iznenađujući) za ovu pojavu.

Kao prvog učesnika u ustajalom mirisu možemo okriviti pretjeranu uporabu omekšivača za rublje i njegovo nakupljanje na ručnicima – proizvod koji bi trebao omekšati naše ručnike može ozbiljno umanjiti propusnost ručnika na svjež zrak i vodu (dva glavna neprijatelja plijesni).

Pamučni ručnici Irisette

Proizvođači ručnika znaju kako savitljivost ručnika opada redovnim i pretjeranim korištenjem grubih kemikalija – omekšivača, da budemo točniji, koji može degradirati kvalitetu i oštetiti gradiva vlakna ručnika.

Uobičajeni omekšivači su dizajnirani kako bi na rublju ostavljali naslage kemikalija koje postižu efekt mekoće. No, kada se omekšivač na ručniku koristi dugo vremena, ostaje talog koji stvara trajni film oko vlakana ručnika. Ovakvo nakupljanje naslaga onemogućava svježoj vodi i zraku prodiranje u gradivni sloj ručnika, što pak uzrokuje nakupljanje plijesni i smanjenu moć upijanja – glavne razloge zašto ručnici više nisu onako mekani i zašto imaju ustajali miris.

Ručnici Irisette

Osim omekšivača, drugi sukrivac je dugotrajno nakupljanje vlage – ako ručnike držite u kupaoni (prirodno vlažnom okruženju) vlaga onemogućava ručnicima da se u potpunosti osuše i tako plijesni osigurava preživljavanje.

 

Kako zadržati mekoću ručnika

Sve započinje kvalitetom pamuka (frotira) od kojeg su ručnici izrađeni. Ulaganje u visokokvalitetni pamuk ne samo da osigurava dugotrajnu mekoću ručnika, već gotovo u potpunosti uklanja potrebu korištenja kupovnih omekšivača.

Osim toga, nemojmo zaboraviti ni na koristi za okoliš koje su rezultat manjeg korištenja kemikalija u vodi. Iako se ne radi o novom konceptu, eko-pranje postaje sve raširenije kako smo bombardirani s sve više kemikalija i toksina (koji uzrokuju alergije i intolerancije). Naravno, proizvođači rade na promjenama kako bi proizvodi za rublje bili „eco-friendly“, no to ne znači da i naš trud ne može napraviti razliku.

Ručnici Image

Eko-pranje ne znači trošenje basnoslovnih svota za nove proizvode i bacanje starih perilica za rublje – kako bi promijenili način na koji vaše rublje utječe na okoliš, ne trebate tražiti dalje od vaše vlastite kuhinje. Tamo možete pronaći dva osnovna, jeftina, prirodna sastojka: bijeli (alkoholni) ocat i sodu bikarbonu.

Bijeli ocat moćna je tekućina. Ako dodate samo pola šalice (1dl) u ciklus ispiranja on će:

  • Omekšati vodu u perilici i time omekšati tkaninu
  • Spriječiti ili ograničiti ispiranje boja
  • Ukloniti mrlje, plijesan, prljavštinu i gadne kemikalije

Soda bikarbona je također mali superjunak iz kuhinje, pogotovo ako treba osvježiti ustajale ručnike. Dodajte pola šalice u ciklus pranja (ako možete, kad se perilica već napuni vodom, kako bi se lakše otopila) i ona će:

  • Omekšati vodu u perilici i time omekšati tkaninu
  • Ukloniti mrlje od prljavštine, hrane i ulja
  • Osloboditi vašu perilicu od mrlja i neugodnih mirisa i uspostaviti dobar pH nivo vode

Također, ako kombinirate pola šalice bijelog octa s pola šalice sode bikarbone (sodu u ciklusu pranja, a ocat u ciklusu ispiranja), olakšat ćete i pranje većih količina rublja.

Dakle:

  • Pokušajte dopustiti ručnicima da se potpuno osuše između korištenja (pogotovo ako ih koristite više no jednom, kao ručnike za ruke ili lice). Također, ako vam prostor dopušta, pokušajte ručnike (ili dio njih) držati (skladištiti) van kupaone.
  • Izbjegavajte nakupljanje kemikalija na ručnicima odgovornim korištenjem ili izbjegavanjem kupovnih omekšivača.
  • Uštedite vrijeme i novac korištenjem prirodnih proizvoda

Nadamo se da će vam ovi jednostavni trikovi osigurati svježe ručnike koji će trajati duže i biti funkcionalniji. Sretno!

Izvorni članak: LINK