Datum objave: 18.04.2017.

Mnogima će pri pomisli na saten prvo na pamet pasti svila. To nije pogrešno, ali nije sasvim ni ispravno. Svila može biti saten, ali saten ne mora biti svila. Što je onda, zapravo, saten?

Saten je rezultat tkanja niti u atlas vezu. Kod takvog je načina tkanja razmjerno malen broj veznih točaka, odnosno razmjerno su veliki dijelovi tkanine bez prepletanja niti čime se dobivaju glatke i sjajne površine.

Satenske tkanine su vrlo popularne, kako za domaćinstvo tako i za hotelsku uporabu, zbog svoje finoće, svilenkastog dodira i sjajne površine. Razvijanjem tekstilnih tehnologija i obrade vlakana, saten postaje i cjenovno pristupačniji. Danas su nam na raspolaganju različite varijacije pamučnog satena, koji se dobiva iz 100% najfinijeg pamuka:

  • Glatki ili 'glat' saten – bez ikakvih utkanih uzoraka
  • Reljefni ili 'žakard' saten – izveden na žakardnom stroju (Jacquard loom) s utkanim različitim motivima (pruge, kocke, kugle, ruže, čipka – obično jednobojno, no može biti i u više boja konca). Učestali naziv za ovaj saten je i damast, što je opet dijelom točno a dijelom pogrešno – no to je priča za neki drugi put.

Vrste žakard satena

Kako prepoznati kvalitetan saten?

Kod kupnje i odabira satena svakako trebate obraditi pažnju na dva vrlo važna faktora:

  1. Sastav - mogu se koristiti različiti materijali. Uglavnom se radi o pamuku ali često dolazi i u kombinaciji s ostalim materijalima, najčešće s poliesterom (tzv. polycotton kombinacije s raznim omjerima). Najcjenjeniji su sateni od prirodnih vlakana (svila i pamuk) koji su i skuplji s obzirom na to da im je proizvodnja složenija i duža za razliku od kraće proizvodnje sintetička vlakna
  2. Konstrukcija – tu je važan faktor gustoće (a time i čvrstoće) tkanja. Gustoća tkanja usko je vezana s kvalitetom tj. finoćom niti. Naime ako su niti tanje (i duže) i sama će gustoća tkanja biti veća

Satenska posteljina Fantasy

Ako si želite priuštiti iznimno ugodan doživljaj spavanja, saten je pravi izbor. Zbog svih svojih pozitivnih karakteristika, kod odabira posteljine satenske zauzimaju prvo mjesto - vrlo su ugodne za spavanje u toplijim periodima ali i zimi.

Ako tražite idealni saten za ovo proljeće i nadolazeće ljeto, pripremili smo vam kolekciju Fantasy, predivnih motiva. Intenzivan kolorit lica ovih posteljina, smiruju naličja diskretnih geometrijskih oblika.