Datum objave: 21.12.2016.

Ako želite da vaš krevet u ovim hladnim mjesecima bude toplo mjesto koje vas poziva da se uvučete u njega nakon napornog radnog dana, pokušajte svoju posteljinu zamijeniti onom od pamučnog flanela.

Flanel je lagana tkanina jednostrano ili obostrano dlakave površine dobivene čupavljenjem. Pretežito je izrađena od pamučne i vunene pređe u običnom ili keper tkanju, no može biti izrađena i od sintetičkih vlakana te mješavine prirodnih i sintetičkih vlakana. Od pamučnog flanela izrađuje se odjeća koja se nosi uz tijelo (košulje, bluze, rublje, hlače) ali i family.hr posteljina.

Nit flanela

Za razliku od obične pamučne posteljine, posteljina izrađena od flanela nije u početku hladna već odmah reflektira toplinu tijela. Osim toga, vrlo je mekana i topla - vlakanca koja strše iz pređe stvaraju malene komore zraka koje se ugriju pomoću topline vašeg tijela te djeluju kao izolator zadržavajući toplinu.

Flanel posteljina Modena - Detalj

Kada je u pitanju održavanje i njega, flanel posteljina se uglavnom tretira kao i obična pamučna posteljina. Najbolje ju je oprati u toploj vodi (nikako ne više od 60°, idealno 30°) a neki proizvođači čak preporučuju hladnu vodu. Za pranje je najbolje koristiti blage deterdžente te omekšivač, nikako ne bi trebali koristiti agresivne deterdžente te razne izbjeljivače.

Flanel posteljina Modena - detalj

Jedini problem flanel posteljina je nastajanje pillinga tj. površinskih grudica.

Grudice nastaju zbog trenja pri kojem dolazi do izvlačenja vlakana na površinu, njihova zamršivanja i stvaranja kuglica, koje se čvrsto drže podloge. Ako dođe do pilinga, pri slijedećem pranju u perilicu rublja dodajte bijeli ocat (koji može poslužiti i kod održavanja ručnika). Ocat će dodatno omekšati tkaninu te smanjiti osjećaj grudica.

Tokom ljetnih mjeseci, kad se flanel ne koristi, preporučujemo ga povremeno izvaditi iz ormara i protresti kako bi spriječili da se vlakanca zamrse te da sama posteljina izgleda istrošeno.