Datum objave: 02.05.2016.

Naš san najčešće ometaju sasvim banalne stvari. Iskoristite ovih 5 savjeta kako bi malim promjenama osigurali sebi još bolji san.

Stvorite prostor

Riješite se zbrke i nabacanosti za jasnoću i vedrinu. Čak i ako ga ne vidite dok spavate, znate da je nered tu i to će utjecati na vaše raspoloženje kad se probudite – pokušajte ne stavljati ništa oko kreveta i dopustite prostoru da diše.

Riješite se stvari koje nemaju pozitivnu svrhu i uklonite stvari koje vas ometaju, kao što su otvoreni ormari i prepunjene komode.

Odaberite uspavanu paletu boja

Posteljina Home

Mirna i opuštajuća atmosfera traži mirne i prigušene boje. Takve boje su udobne i pomažu snu i opuštanju. Koristite tople i hladne nijanse i prošarajte ih neutralnim bojama kako bi stvorili ravnotežu.

Umirujuća svjetla

Zatamnjena spavaća soba

Spavaća soba koja vas umiruje i pomaže vam brže zaspati trebala bi biti tamna ili barem koristiti blagu rasvjetu. Umanjite vanjsko svjetlo, dodajte „blackout“ zavjese i pokušajte koristiti lampe sa sjenilima ili blagu ambijentalnu rasvjetu.

Riješite se elektronike

Plavo svjetlo i LED ekrani nisu samo štetni za vaš vid – ovakav tip svjetla također ometa proizvodnju hormona melatonina, zbog čega tijelo prima krive signale za spavanje. Zato ostavite televiziju u dnevnoj sobi i uspostavite pravilo 20 minuta, ako baš morate proći kroz email prije spavanja.

Ravnoteža

Krevet s uzglavljem na zidu

Kako bi se osjećali centrirano i u ravnoteži, postavite krevet uzglavljem uz zid i to tako da iz njega gledate sve otvore (prozori, vrata).