Datum objave: 20.09.2016.

Ako patite od (blage ili jake) nesanice, sigurno ste već brojali ovce, pili razne čajeve za spavanje, gasili sva svjetla i elektroničke naprave, a san vam i dalje bježi. Ova vam tehnika možda pomogne.

 

Američki znanstvenik tvrdi da je razvio način kako pobijediti nesanicu i čvrsto zaspati u samo 60 sekundi – bez lijekova, nadoplata ili ikakve opreme.

Dr. Andrew Weil ovu tehniku, temeljenu na starim vježbama disanja iz joge, naziva 4-7-8 i opisuje ju kao „prirodno sredstvo za smirenje“ koje pomaže smanjivanju stresa i može, nakon što ju uvježbate i usavršite, „imati nevjerojatni učinak na osobe koje pate od tjeskobe“.

Na svom YouTube videu, tvrdi kako je tehnika „potpuno jednostavna, zahtjeva gotovo beznačajno vremena, ništa opreme i može se izvesti bilo gdje u bilo kojoj pozi“.

Joga disanje

Ipak, ako ju izvodite sjedeći, najbolje je sjesti ravnih leđa s stopalima ravno na podu. Bez obzira na položaj, jezik vam treba biti na nepcu (vrhom dodirujte dio nepca odmah iza prednjih zubi) tijekom cijele vježbe.

Možete ju izvesti u tri jednostavna koraka:

  1. Duboko udišite kroz nos 4 sekunde
  2. Zadržite dah 7 sekundi
  3. Izdišite kroz usta 8 sekundi (proizvodeći „vuššš“ zvuk :P )

Vježba se ponavlja 4 puta (4 ciklusa, i ne više od toga).

Ako vježbate ovu tehniku dvaput dnevno, Dr. Weil tvrdi da bi ju kroz šest do osam tjedana trebali savladati toliko dobro da utonete u san u samo 60 sekundi.

 

Zašto ne pokušati, već večeras, nakon što se zavučete u vašu family.hr posteljinu?

Pogledajte kako njen kreator izvodi ovu tehniku disanja:

Originalni članak: LINK